Članci
O metabolizmu
Ono što u sebe unesemo hranjenjem je zapravo "građevinski materijal" kojeg će naše tijelo koristiti da bi nas održalo na životu. Zato je važno što jedemo i kako jedemo te na taj način određujemo kvalitetu i dugovječnost. Hrana koju unosimo kroz usta mora se prolaskom kroz probavni sustav razgraditi na jednostavne dijelove.
Glavni sastojci koji su potrebni tijelu su bjelančevine (proteini), masti i ugljikohidrati. Prolaskom kroz probavni trakt ti sastojci se potpuno razgrađuju na jednostavne dijelove, aminokiseline, masne kiseline i jednostavne šećere (glukoza). Tek u takvom stanju mogu biti upijeni (apsorbirani) iz tankog crijeva, portalne vene i jetre u krv. To je osnovna funkcija probave. U ovakvim procesima sudjeluju i enzimi bez kojih se ne bi odvijali mnogobrojni procesi u tijelu.
Treba izbjegavati hranjenje u poluležećem ili ležećem položaju. Preporuča se izbjegavanje ležećeg položaja još barem sat vremena poslije obroka također radi sprječavanja povrata hrane i kiseline u jednjak.
Preporučamo da se uvijek jede polagano i smireno, u sjedećem položaju te u dobrom društvu ;-)
Više informacija možete dobiti na slijedeći broj telefona 031/502-312 te na e-mail adresu info@zdravljeizprirode.hr
isprintaj <<< nazad
12833